
Mnohí z nás, ktorí aspoň občas varíme, má skúsenosti s používaním rastlinného oleja. Je jednou zo základných surovín potrebných pri varení. Na každodenné použitie v kuchyni väčšinou siahneme po slnečnicovom, repkovom alebo fritovacom oleji.
Okrem týchto olejov sa v našich kuchyniach čoraz častejšie objavujú špeciálne a gurmánske oleje. Za takéto možno považovať tekvicový, makový, ľanový, konopný, hroznový olej, a mnoho ďalších. Používajú sa predovšetkým na dochucovanie hotových jedál, šalátov a čoraz populárnejších smoothies.
Oleje majú mimoriadne široké uplatnenie pri príprave jedál a v potravinárskom priemysle. Samozrejme každý druh oleja má svoj optimálny spôsob využitia. Môže to byť varenie, pečenie, smaženie, fritovanie, studená kuchyňa, šaláty, ...
My sa budeme ďalej zaoberať rastlinnými olejmi, ktoré sa používajú pri bežnom, každodennom varení. Zameriame sa na slnečnicový olej, ktorý pravdepodobne všetci poznáte.
Slnečnicový olej sa lisuje zo semien Slnečnice ročnej (Helianthus annuus L.), rastliny pôvodom z Ameriky. Do Európy ju priviezli španielsky objavitelia v 16. storočí, kde sa pestovala hlavne ako okrasná rastlina. Okolo roku 1830 zaznamenávame v Rusku komerčné lisovanie oleja zo semien slnečnice. Následne vedci v bývalom Sovietskom zväze šľachtením zvýšili obsah oleja v slnečnici z pôvodných 29 na 46%. Dnes je slnečnica štvrtým najväčším zdrojom rastlinného oleja na svete.
V sérii nasledujúcich článkov si postupne preberieme výrobu slnečnicového oleja, jeho vlastnosti a použitie. Najbližšie vám predstavím aké kategórie slnečnicového oleja poznáme.