Back to top

Náš olej

Slnečnicový olej

Výrobou za studena lisovaných olejov z bio aj konvenčnej slnečnice najvyššej kvality, s vysokým obsahom kyseliny olejovej (známej tiež ako Omega-9 patriaca do skupiny mononenasýtených mastných kyselín), podporujeme rastúci trend zdravej výživy a správnej životosprávy. Na trh prinášame kvalitné oleje vyrobené na Slovensku, zo suroviny vypestovanej na jednej z najúrodnejších oblastí južného Slovenska - na Žitnom ostrove.

Naše slnečnicové oleje majú univerzálne použitie. Sú lisované za studena - šetrne a bez použitia chémie a akýchkoľvek iných prídavných látok. Takto získaný olej si zachováva všetky nutrične cenné látky, ktoré sú prítomné v slnečnicových semiačkach - predovšetkým nenasýtené mastné kyseliny - Omega-6 a Omega-9 a vysoký obsah prírodného vitamínu E.

Pri lisovaní sa zameriavame na „high oleic“ odrody slnečnice s vysokým (až 82%) obsahom kyseliny olejovej, čo zaručuje mimoriadne vysokú tepelnú a oxidačnú stabilitu nášho oleja.

Čím je výnimočný náš olej?

  • Pochádza z prvého a zároveň jediného šetrného lisovania za studena.
  • Je vyrobený výlučne mechanickými procesmi bez použitia chemických látok, nie je rafinovaný.
  • Bez cholesterolu, bez GMO.
  • Lisovaný zo slnečnice s vysokým obsahom mono-nenasýtených mastných kyselín (kyselina olejová alebo Omega-9), čím sa odlišuje od štandardných rastlinných olejov. Vďaka tejto vlastnosti je mimoriadne odolný vysokým teplotám.
  • Obsahuje v oleji rozpustný vitamín E, cenné nenasýtené mastné kyseliny a antioxidanty v ich prirodzenej forme.
  • Ideálny na vysmážanie a fritovanie, takisto na varenie, pečenie a studenú kuchyňu.
  • Za studena lisovaný olej má výnimočnú chuť a vôňu slnečnicových semienok. Pre spotrebiteľov uprednostňujúcich olej s neutrálnou chuťou a vôňou je dostupný aj v dezodorizovanej forme.
  • Aj v BIO kvalite.
  • Slovenský výrobok, od osiva po gastronomický zážitok!

Význam kyseliny olejovej vo výžive

Kyselina olejová (Omega-9, patriaca do skupiny mononenasýtených mastných kyselín) je považovaná za jeden z najzdravších zdrojov tukov v strave.
Strava bohatšia na kyselinu olejovú spomaľuje rozvoj srdcovocievnych ochorení a podporuje produkciu vlastných antioxidantov.

Hrá rozhodujúcu úlohu pri tvorbe bunkových membrán, správnom vývoji mozgu, ako aj regulácie rôznych telesných funkcií, vrátane krvného tlaku a zápalov.

Omega-9 mastné kyseliny sú veľmi dôležité pre celkové zdravie a sú dôležitou súčasťou prevencie srdcových chorôb a rakoviny. Pozitívne vplývajú na zdravie, na zníženie hladiny cholesterolu v tele, znižujú inzulínovú rezistenciu, zlepšujú funkcie imunitného systému.

Sortiment a použitie našich olejov

Len niektoré druhy rastlinných olejov spĺňajú požiadavku vysokej tepelnej odolnosti a pozitívneho vplyvu na ľudský organizmus. Tieto kritériá spĺňajú naše slnečnicové oleje s vysokým obsahom kyseliny olejovej.

Konvenčný slnečnicový olej

Klátovský olej 200°C de luxe –  panenský slnečnicový olej - lisovaný za studena.  Má charakteristickú chuť a vôňu slnečnicových semiačok. Ľahko stráviteľný s veľmi univerzálnym použitím. Vysoký obsah vitamínu E a mononenasýtených mastných kyselín robia tento olej cennou surovinou do každej kuchyne.

Klátovský olej 200°C bez vône - panenský slnečnicový olej - lisovaný za studena.  Má neutrálnu chuť a vôňu. Ľahko stráviteľný a veľmi univerzálny olej. Vysoký obsah vitamínu E a mononenasýtených mastných kyselín robia tento olej cennou surovinou do každej kuchyne.

BIO slnečnicový olej

BIO slnečnicový olej Sungarden –  panenský slnečnicový olej - lisovaný za studena.  Má charakteristickú chuť a vôňu slnečnicových semiačok. Ľahko stráviteľný s veľmi univerzálnym použitím. Vysoký obsah vitamínu E a mononenasýtených mastných kyselín robia tento olej cennou surovinou do každej kuchyne.

Bio slnečnicový olej bez vône Sungarden- panenský slnečnicový olej - lisovaný za studena.  Má neutrálnu chuť a vôňu. Ľahko stráviteľný a veľmi univerzálny olej. Vysoký obsah vitamínu E a mononenasýtených mastných kyselín robia tento olej cennou surovinou do každej kuchyne.

Všetky tieto oleje sú extrémne tepelne odolné, čo vyplýva z ich vysokého obsahu kyseliny olejovej (min. 82%). Majú minimálne 2-násobne vyššiu tepelnú stabilitu ako bežné slnečnicové oleje, preto ich odporúčame na použitie všade tam, kde je olej vystavený vysokým teplotám (pečenie, vyprážanie, fritovanie). Ich tepelná stabilita podstatne prevyšuje aj tepelnú stabilitu na trhu známych fritovacích olejov. Neprepaľujú sa ani pri opakovanom použití vo fritéze, čo v konečnom dôsledku prináša výraznú úsporu spotreby oleja. Preto sú vhodné na fritovanie, vyprážanie a samozrejme aj na varenie, pečenie, šaláty a studenú kuchyňu.

Bio slnečnicové oleje ochutené

Ochutené sušenými bio bylinkami (bazalka, šalvia) a zelenou (čili, cesnak, čili-cesnak).  Odporúčajú sa predovšetkým na šaláty a studenú kuchyňu, ale pre vysokú tepelnú odolnosť olejov sú vhodné aj na tepelne upravované jedlá.

Bio tekvicový olej Sungarden

Je vyrobený jediným lisovaním jemne toastovaných tekvicových semiačok. Hustý olej tmavej hnedo-zelenej farby, má lahodnú chuť a vôňu pražených tekvicových jadierok. Je ľahko stráviteľný. Odporúča sa na dochutenie hotových jedál, do šalátov a polievok. Nie je vhodný na tepelnú úpravu.

Výnimočnou vlastnosťou tekvicového oleja je vysoký obsah fytosterolov a široké spektrum antioxidantov (vitamíny E, fenolické antioxidanty), chlorofylu a  karotenoidov.

Má veľmi priaznivé účinky aj pri vnútornom užívaní, odporúčajú sa dve polievkové lyžice denne, ráno a večer. Konzumácia tekvicového oleja poskytuje širokospektrálnu antioxidačnú ochranu, prispieva k ochrane ciev a prevencii civilizačných ochorení.

Po otvorení odporúčame skladovať v chladničke.

Extra panenský olivový olej

Extra panenský olivový olej - je vyrobený z olív mechanickým lisovaním za studena, z prvého lisovania. Obsahuje vysoký podiel mono-nenasýtených mastných kyselín (hlavne kyseliny olejovej), preto je tepelne odolný. Je vhodný ako šalátový dressing, na ochucovanie pokrmov a na rýchle opekanie. 

Cookies