Back to top

Lépjen be velünk a napraforgóolajak világába

Mondhatjuk, hogy mindegyikünknek, aki legalább alkalmanként szokott főzni van valamilyen tapasztalata a növényi olajokkal kapcsolatban. Mint tudjuk, a főzéshez szükséges alapvető nyersanyagok egyike. A mindennapos használatra leggyakrabban napraforgó-, repce-, vagy a fritőzolajak közül szoktunk választani.

A fent említett alapvető olajok mellet a különleges és ínyenc olajok egyre nagyobb népszerűségnek örvendnek, mint például a tökmag-, mák-, szőlő-, szezámolaj és még sorolhatnánk. Ezek többnyire a kész ételek ízvilágát gazdagítják és színezik.

Az olajok nagyon széles körben használhatóak. Természetesen mindegyik olajnak megvan a maga szerepe és felhasználása. A különféle olajok szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásairól sokat olvashatunk, kevés helyen említik azonban magát a napraforgóolajat, amit szinte minden háztartásban megtalálhatunk.

A napraforgó Amerikából származó növény. Spanyol felfedezők hozták be Európába a 16. században, amikor főleg dísznövényként termesztették. 1830-ban regisztráltuk Oroszországban a napraforgómagolaj kereskedelmi célú préselését. Ezt követően a volt Szovjetunióban élő tudósok nemesítéssel növelték a napraforgómag olajsav tartalmát az eredeti 29%-ról 46% -ra. Ma a napraforgó a világ negyedik legnagyobb növényi olajforrása.

A cikksorozatunk következő számában részletezzük a napraforgóolaj termelését, tulajdonságait és használatát.

Köszönjük hogy velünk tartasz!

 

Cookies