Back to top

A mi olajunk

A Napraforgóolajról

A zsiradékok a legkoncentráltabb energiaforrásaink. Szüksége van rájuk szervezetünknek, ám nem mindegy, hogy milyen formában jutunk hozzá. A zsírokat a bennük lévő fő alkotórészek, a zsírsavak szerkezete alapján telített, illetve telítetlen zsírsavakra osztjuk a molekuláikban lévő hidrogénmennyiségnek megfelelően. Annál egészségesebb a zsiradék, minél kevesebb hidrgogént tartalmaz - táplálkozási szempontból tehát a telítetlen zsírok értékesebbek. A telített zsírok jórészt állati eredetűek, például a disznózsír, amelyek energiát ugyan adnak, de élettanilag nincs számottevő szerepük, sőt túlzott fogyasztásuk súlyos elhízáshoz, szív- és érrendszeri betegségekhez vezet. Ezzel szemben a telítetlen zsírsavak szervezetünkbe jutva támogatják az idegműködést, sejtépítést, pozitívan befolyásolják a hormontermelést, és fokozzák a zsíranyagcserét.

A telítetlen zsírsavak csoportján belül különösen fontos és értékes anyagokat tartalmaznak a többszörösen telítetlen zsírsavak. Ebbe a csoportba tartozik az omega-6, amely elsősorban az olíva- és napraforgóolajban fordul elő. A többszörösen telítetlen zsírsavaknak vérszabályozó és gyulladáscsökkentő szerepük van, részt vesznek a sejthártyák felépítésében, a zsírok szállításában, védelmet nyújtanak a szívkoszorúér megbetegedése ellen. Az omega-9 egyszeresen telítetlen zsírsav (nem esszenciális zsírsav), jótékony hatása mégis megkérdőjelezhetetlen. Optimális szinten tartja a koleszterin mennyiséget, erősíti az immunrendszert és segíti az egészséges vércukorszint megőrzését.

a 21. század lelején különösen fontossá vált, hogy minél kíméletesebb módon feldolgozva, a természet erejét megőrizve jussanak el konyhánkba az alapvető élelmiszerek. Nagy hangsúlyt kell fektetnünk a naponta használatos alapanyagok, így például a főzés során nélkülözhetetlen olajok minőségére. Fontos szem előtt tartani, hogy a kiváló minőséget mindenekelőtt a biotechnológiával előállított élelmiszerek garantálják, mint a mi napraforgóolajunk.

A konvens (tehát nem bio) napraforgóolaj  akár negyvenféle kémiai anyagot is tartalmazhat, amely a termelés során kerül az olajba. Ezek az anyagok laboratóriumi körülmények között mutathatóak ki. Ezzel szemben a bio-napraforgóolaj egyáltalán nem tartalmaz vegyszereket és kizárja a génmanipulációt.

Mitől különleges a mi olajunk?

A Búslaki Tangazdaságban előállított napraforgóolaj tisztaságát és kiváló minőségét nemzetközileg elismert laboratóriumok vizsgálatai igazolják. Ez a szívbarát olaj a többszörösen telítetlen linolénsavból (omega-6) 10% körül tartalmaz, és az egyszeresen telítetlen olajsavból (omega-9) több mint 82% - ot. Magas E-vitamin tartalma (literenként legalább 300 mg) miatt erős antioxidáns és sejtvédő hatású.

A mi olajunk kémiailag nem módosított, ez azt jelenti, hogy finomítatlan, vagyis csak mechanikusan dolgozzák fel. Az olaj az első és egyetlen préselésből származik. Olajunk e kíméletes sajtolásnak köszönhetően őrzi meg kivételes ízét és aromáját. Kizárólagosan magas olajsav tartalmú naprafóból sajtoljuk olajainkat, ugyanis ezek felmelegített állapotban nagyobb stabilitást mutatnak, akár többszöri felhasználás esetén is.
A minőség legfontosabb tényezője az antioxidánsok természetes formában való jelenléte, amelyek lényegesen hatékonyabbak, mint a szintetikus antioxidánsok. Olajban oldódó vitaminokat tartalmaz (főként E-vitamint) és értékes telítetlen zsírsavakban gazdag.
Koleszterin mentes.
Kizárólagosan szlovák termék a nyersanyagtól a késztermékig

az olajsav jelentősége

A telítetlen zsírsavak csoportján belül különösen fontos és értékes anyagokat tartalmaznak a többszörösen telítetlen zsírsavak. Ebbe a csoportba tartozik az omega-6, amely elsősorban az olíva- és napraforgóolajban fordul elő. A többszörösen telítetlen zsírsavaknak vérszabályozó és gyulladáscsökkentő szerepük van, részt vesznek a sejthártyák felépítésében, a zsírok szállításában, védelmet nyújtanak a szívkoszorúér megbetegedése ellen. Az omega-9 egyszeresen telítetlen zsírsav (nem esszenciális zsírsav), jótékony hatása mégis megkérdőjelezhetetlen. Optimális szinten tartja a koleszterin mennyiséget, erősíti az immunrendszert és segíti az egészséges vércukorszint megőrzését.

kínálatunk és olajaink felhasználása

Bio Napraforgóolaj

Bio hidegen sajtolt napraforgó étolaj, magas olajsav tartalmú (Sungarden BIO slnečnicový olej) - A napraforgó természetes ízével és aromájával. Magas hőmérsékleten történő főzési műveletekhez, például sütéshez, pirításhoz, fritőzben történő sütéshez a legalkalmasabb olaj. Égéspontja lényegesen magasabb a többi olajénál; épp ezért nem ég meg, nem képez füstöt. E jellemzője magas olajsavtartalmának (legalább 82%) köszönhető. A magas hőfokon történő sütés mellett kiválóan alkalmas hidegkonyhai felhasználásra is; ekkor még intenzívebben érvényesül a bio-napraforgóolaj emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatása.

Bio szagtalanított, hidegen sajtolt napraforgó étolaj, magas olajsav tartalmú (Sungarden Bio  slnečnicový olej lisovaný za studena, bez vône) -  Illat mentes napraforgóolajunk előállítása abban különbözik a természetesétől, hogy kíméletes szagtalanítási folyamat segítségével (magas hőmérsékletű pára vákuumozásával) megszabadítjuk a napraforgó jellegzetes ízétől és aromájától.Magas hőmérsékleten történő főzési műveletekhez, például sütéshez, pirításhoz, fritőzben történő sütéshez a legalkalmasabb olaj. Égéspontja lényegesen magasabb a többi olajénál; épp ezért nem ég meg, nem képez füstöt. E jellemzője magas olajsavtartalmának (legalább 82%) köszönhető. A magas hőfokon történő sütés mellett kiválóan alkalmas hidegkonyhai felhasználásra is; ekkor még intenzívebben érvényesül a bio-napraforgóolaj emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatása.

Elérhető fogyasztói kiszerelések: 0,5l, 1l, 5l, 10l.

Ízesített bio napraforgó étolaj (Ochutené bio slnečnicové oleje) - magas olajsavtartalmú napraforgó étolaj, bio gyógynövényekkel és zöldségekkel ízesítve. Bazsalikomos, chilis, fokhagymás, zsályás, fokhagymás és chilis változatban. Kiváló salátaolajak, melyek natúr fogyasztásra is ajánlottak.

Elérhető fogyasztói kiszerelés: 0,25l

Konvens (nem BIO) napraforgóolaj

Hidegen sajtolt napraforgó étolaj, magas olajsavtartalmú (Klátovský olej 200°C de luxe) - A napraforgó természetes ízével és aromájával. Magas hőmérsékleten történő főzési műveletekhez, például sütéshez, pirításhoz, fritőzben történő sütéshez a legalkalmasabb olaj. Égéspontja lényegesen magasabb a többi olajénál; épp ezért nem ég meg, nem képez füstöt. E jellemzője magas olajsavtartalmának (legalább 82%) köszönhető. A magas hőfokon történő sütés mellett kiválóan alkalmas hidegkonyhai felhasználásra is; ekkor még intenzívebben érvényesül a napraforgóolaj emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatása.

Szagtalanított hidegen sajtolt napraforgó étolaj (Klátovský olej 200°C bez vône) - Illat mentes napraforgóolajunk előállítása abban különbözik a természetesétől, hogy kíméletes szagtalanítási folyamat segítségével (magas hőmérsékletű pára vákuumozásával) megszabadítjuk a napraforgó jellegzetes ízétől és aromájától.Magas hőmérsékleten történő főzési műveletekhez, például sütéshez, pirításhoz, fritőzben történő sütéshez a legalkalmasabb olaj. Égéspontja lényegesen magasabb a többi olajénál; épp ezért nem ég meg, nem képez füstöt. E jellemzője magas olajsavtartalmának (legalább 82%) köszönhető. A magas hőfokon történő sütés mellett kiválóan alkalmas hidegkonyhai felhasználásra is; ekkor még intenzívebben érvényesül a napraforgóolaj emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatása.

Elérhető fogyasztói kiszerelések: 0,5l, 1l, 5l, 10l.

Tökmagolaj

Bio Tökmagolaj (Bio tekvicový olej) - Egyetlen hideg sajtolással készül. Az olajat sötét zöldesbarna szín jellemzi, sűrű állagú, a pörkölt dió finom ízével. Könnyen emészthető. Hőkezelés nélküli étkezésre, salátaolajként, levesek ízesítéséhez, desszertek díszítéséhez ajánljuk. A tökmagolaj fő jellemzője a fitoszterolok magas tartalma és számos antioxidáns (E vitamin, fenolos antioxidánsok), klorofill és karotinoidok jelenléte. Nagyon jó referenciákkal használják belsőleg, két evőkanál ajánlott naponta, reggel és este. A tökmagolaj fogyasztása hozzájárul az erek védelméhez és a civilizációs betegségek megelőzéséhez.

Elérhető fogyasztói kiszerelés: 0,25 l

Olívaolaj

Extra szűz olívaolaj (Extra panenský olivový olej) - Kizárólag hideg sajtolással készül. Mono-telítetlen zsírsavakban gazdag, ennek köszönheti magas hőálló hatását. Felhasználható salátaolajként, valamint gyors sütéshez egyaránt.

Elérhető fogyasztói kiszerelés: 0,5l 

Cookies