Back to top

A napraforgóolajakat zsírsavprofiljuk alapján különböztetjük meg!

Mai cikkünkben a napraforgóolaj zsírsav profil szerinti osztályozásával és az abból adódó felhasználhatóságával foglalkozunk.

Sokan közülünk nemtudják, hogy kettő fajta alapjaiban eltérő napraforgómagot különböztetünk meg. Ezáltal a belőlük kisajtolt olajat is két kategóriába soroljuk. Ez az osztályozás a zsírsavprofilon alapszik, amely az egyes olajok és zsírok legalapvetőbb mutatói. 

Mi is az a zsírsavprofil? - egyes zsírsavak vagy azok csoportjainak összetétele és százalékos aránya az olajban vagy a zsírban. A tápérték adatok minden élelmiszeren szerepelnek. Többnyire táblázat formájában találkozunk velük, de folytonos szövegbe foglalva is előfordulnak. Itt van feltüntetve a zsírtartalom és ezen belül a telített, százalékban az egyszeresen és többszörösen telített, valamint a telítetlen zsírsavak mennyisége.

Napraforgóolaj fajtái:

  • Az úgynevezett "Linoleic" napraforgóolaj, melyben a többszörösen telítetlen zsírsavak vannak többségben (alacsony olajsavtartalommal rendelkezik). Erre az olajra jellemző, hogy nem rendelkezik magas hőállóképességgel, vagyis nem alkalmas mélysütéshez, de főzéshez, és nem hosszútávú hevítéshez tökéletesen alkalmas.
  • A magas olajsavtartalmú, úgynevezett "High Oleic" napraforgóolaj egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag (omega3,6,9). A napraforgóolajban az omega-3 mennyisége elenyésző, kiemelném viszont az omega-9 szerepét, amelynek köszönhetően az olaj hőállóképessége nagyon stabil, ezáltal ideális sütéshez, főzéshez, mély sütéshez, valamint hideg konyhai felhasználásra is.

Az olajakat továbbá megkülönböztetjük a sajtolás módja szerint is, de erről bővebben a következő cikkünkben olvashatnak.