
Kategórie slnečnicového oleja podľa spôsobu lisovania – Lisovanie za studena:
V ďalšom zo série článkov o slnečnicovom oleji si vysvetlíme spôsoby jeho výroby.
Získavanie oleja zo semien slnečnice (ale aj z iných olejnatých semien, napríklad z repky olejnej) môžeme rozdelil do dvoch základných skupín: „Olej lisovaný za studena“ a „Chemicky extrahovaný a rafinovaný olej.“ V čom sa tieto dva spôsoby výroby odlišujú? Ktorý z nich je šetrnejší pre konzumentov, k prírode, ale aj k samotnému oleju? Pretože ide o pomerne komplikované technologické procesy, pokúsim sa ich popísať v čo najjednoduchšej forme.
Za studena lisované oleje, často nazývané aj panenské, sa získavajú bez predchádzajúcej tepelnej úpravy lisovaných semien. To má za následok menšiu výťažnosť oleja, čo je jedným z dôvodov vyššej ceny.
Zachováva si cenné živiny a mastné kyseliny v ich prirodzenej forme. V porovnaní s chemicky extrahovaným a rafinovaným olejom má výraznú zlatožltú farbu, je hustejší a má charakteristickú chuť a vôňu slnečnicových semienok. Obsahuje hodnotné antioxidanty, spomedzi ktorých by som vyzdvihol vysoký obsah vitamínu E.
Pre dokreslenie procesu lisovania za studena vám zjednodušene predstavím jednotlivé výrobné kroky:
- slnečnicu lisujeme aj so šupkou, bez predchádzajúcej tepelnej úpravy lisovaných semien. Používame len jedno lisovanie mechanickým – závitovkovým lisom.
- po vylisovaní olej prefiltrujeme, čím ho zbavíme pevných nečistôt, ktoré doň prenikli počas lisovania.
- v oleji sa ešte nachádza vosk, ktorý je veľmi jemný a filter prvej filtrácie ho nezachytí. Vosk však kryštalizuje pri nižších teplotách, preto olej výrazne ochladíme, vďaka čomu kryštalizuje a môžeme ho odfiltrovať.
Týmto postupom získame 100% prírodný - „naturálny“ rastlinný olej, s charakteristickou chuťou a vôňou slnečnicových semienok.
- tento olej môžeme ešte upraviť procesom dezodorizácie, kedy sa olej zahreje na vyššiu teplotu (cca 220 °C), a pri podtlaku pomocou horúcej vodnej pary sa z oleja odstránia pachové a aromatické látky.
Výsledný olej je neutrálnej chuti a vône a svetlejšej farby.
Tento postup výroby je jedinečný, pretože počas celého výrobného procesu nie sú používané žiadne chemické látky.
PS: spôsob lisovania nemá vplyv na spôsob použitia oleja. Vhodnosť oleja pre jednotlivé spôsoby použitia v kuchyni závisí od zloženia mastných kyselín oleja, čo sme si vysvetlili v predchádzajúcom článku.